Áno
Nie

AKO SOM PRESTAL FAJČIŤ

Ako som prestal fajčiť?                             

Fajčenie je nebezpečný zlozvyk, ktorý škodí nielen fajčiarovi ale aj jeho okoliu a rodine. Niet sa prečo diviť, že mnoho ľudí hľadá spôsob ako sa odnaučiť fajčiť. Ak aj vy patríte medzi nich, čítajte ďalej. V tomto článku vám prezradím účinnú techniku ako prestať fajčiť.

Keď som bol na študijnom pobyte v zahraničí, potreboval som masáž. Navštívil som tréning Tai-Chi  v centre massage therapy KE Y. Tam som sa zoznámil s trénerom osobného rozvoja, chiropraktikom a masérom. Bol ním pán Wilsson. Svoje štúdiá absolvoval  prevažne v Číne. Práve tam sa naučil aj techniku, s ktorou sa s vami podelím.

 

Príčinou je zlé dýchanie!

Pri stretnutí som sa mu zveril so svojim problémom s fajčením. Roky som začínal a prestával fajčiť no s efektom len na krátku dobu. Vysvetlil mi, že pravým dôvodom fajčenia je zlé dýchanie. Oproti bežnému dýchaniu, ak si človek potiahne z cigarety, vytvorí podtlak čím vdýchne asi o 30 % viac vzduchu ako pri bežnom dýchaní. Samozrejme aj so všetkými nežiaducimi látkami obsiahnutými v cigaretách.

Hlavný návyk teda je, že pri fajčení dodáme viac kyslíka do tela a cítime sa viac upokojení. Prečo je to je tak?

Dá sa povedať, že pri fajčení meditujeme, lebo viac okysličujeme svoje telá a koncentrujeme sa na cigaretu. Ako prestať? Ja som skúsil toto:

Asi mesiac a pol som si pred každou cigaretou sadol, zavrel oči a cca. 1 minútu som nadychoval nosom vzduch do mojej ruky položenej na spodku brucha.

 

Skúste to aj vy!

Koncentrujte sa 1 minútu iba na nádych nosom do brucha a výdych ústami. Koncentrácia je veľmi dôležitá a po niekoľkých dňoch sa zlepšuje, zároveň sa naučíte rýchlo a efektívne oddychovať.

Pri nádychu sa bruško zdvihne, naplní vzduchom a pri výdychu sa stiahne. Je to iba tréning z ktorého sa po čase stane príjemný zvyk.

Mne sa asi po mesiaci a pol podarilo prestať s fajčením natrvalo, nefajčím už niekoľko rokov. Toto cvičenie môžete robiť všade ak pociťujete únavu alebo stres.

 

Výhody tejto techniky

Mnohé zahraničné fóra venujúce sa téme – ako prestať fajčiť, taktiež považujú túto a podobné dýchacie techniky za účinné. Obdobné techniky nájdete aj v každej kvalitnej knihe o tom, ako prestať fajčiť. Pre svoj rýchly nástup účinkov odporúčam túto techniku aj v prípade, že sa snažíte prestať fajčiť v tehotenstve. Veľa ľudí sa tiež pýta ako prestať fajčiť a nepribrať. Práve táto metóda je na to veľmi vhodná. Cigaretu si pri nej nekompenzujete jedlom ale zdravým dýchaním.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Štefan Simoník

 

 

 

massage kosice                                                                                        masaz kosice                                                              masaze kosice